Bruk av kunstig intelligens i jobber

Hei og velkomen

I dette blogginnlegget har vi fått i oppgave om å skrive hva slags sosiale konsekvenser man kan få av kunstig intelligens. Så i dette innlegget ønsker jeg å snakke om hva slags jobber som kan bli erstattet eller påvirket av kunstig intelligens. Vi vet at teknologien hele tiden blir fornyet, effektivisert og at kunstig intelligens blir mere og mere normalt rundt om i verden. Er tidene med bussjåfører eller drosjesjåfører forbi? trenger en butikk et lager med menneskelige medarbeidere?

Mange yrker i dag bruker menneskelige arbeidskraft til å utføre arbeid. Vi kan allerede se at mange nettbutikker har begynt å bruke chatboter, som arbeider med å hjelpe kunder og som da har blitt en erstatning for mennesker. Dette er bare et av mange eksempler på yrker som kan forsvinne.

Selvkjørende biler og sjåførjobber

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/opeJ6K/ikke-autopilot-for-selvkjoerende-busser

Vi må ikke lenger enn til Oslo for å se en av de første selvkjørende bussene, denne heter Oda. I følge tek.no har denne bussen en kapasitet til å frakte 11 mennesker, og har et «problem med fotgjengere og blomsterpotter» Det vil si at vi kan allerede se utviklingen av sjåfør løse busser allerede fra 2019 (da denne artikkelen kom), men denne selvkjørende bussen kan nok ikke erstatte bussjåførene riktig enda, ettersom den hadde et par vesentlig problemer. Men utviklingen av teknologi skjer utrolig fort, og når sikkerheten blir bedre med tiden, tror jeg personlig at selvkjørende busser vil eksistere og være godt utviklet innen 10 år på norske veier.

Kunstig intelligens og butikker

https://www.amazon.com/amazon-4-star/b/?node=17988552011

Vi kan også se at dagligvarebutikkene som Meny og Kiwi samt flere, har allerede byttet ut den generelle bemannede betjeningskassene hvor det står en ansatt som tar i mot kunder, og skanner varer, til ubemannet betjening. Et eksempel på en kjede som har tatt dette steget videre er Amazon. De har nemlig en egen fysisk butikk som heter Amazon go, og har ingen betjeningskasser i det hele tatt. Butikken bruker teknologi, sensorer og kameraer til å se hva slags produkter kunden plukker med seg, og betalingen skjer automatisk når man går ut av butikken via en app.

Kunstig intelligens og jobber

jobb er noe alle mennesker har behov for, og det er viktig for å drive samfunnet fremover samt viktig for å kunne tjene til livets opphold. Mange er nokk skeptiske og redde når de tenker på kunstig intelligens og roboter, i form for at de kan bli byttet ut med roboter når som helst. Selv om mange personer mener at kunstig intelligens er skummelt, og er redde for sine arbeidsplasser, er det allikevel flere arbeidsplasser som blir skapt. I følge digi.no skriver de at «2020 vil bli et viktig år når det gjelder AI i arbeidslivet, mener analytikerne – og hevder at kunstig intelligens vil skape 2,3 millioner jobber verden over det året, mens 1,8 millioner jobber vil forsvinne som følge av kunstig intelligens.» Så de hevder at mange arbeidsplasser vil forsvinne ved å innføre kunstig intelligens men, det vil samtidig skape enda flere. jobbmuligheter og arbeidsplasser.

oppsummering

Som en oppsummering tenker jeg at mange jobber vil forsvinne der det er plass for effektivisering, eller typiske yrker der man ofte bruker fysisk arbeid eller «enkle jobber» som nå krever mennesker, som ved lagerarbeid eller sjåføryrker. Men på den andre siden, vil man også få flere jobber og arbeidsplasser på grunn av kunstig intelligens. Kunstig intelligens har kommet for å bli.

– Stian Andersen

kilder:

  • https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/opeJ6K/ikke-autopilot-for-selvkjoerende-busser
  • https://www.amazon.com/amazon-4-star/b/?node=17988552011
  • https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011
  • https://www.digi.no/artikler/tror-kunstig-intelligens-i-2020-vil-skape-flere-jobber-enn-de-som-blir-borte/414361

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *