Ekkokammer og filterbobler

Hei

I det siste innlegget har jeg skrevet om Finn.no som en plattform. I dette innlegget ønsker jeg å skrive om hva ekkokammer og filterbobler er, hvordan de oppstår og hva konsekvensene av disse er med tanke på samfunnsutviklingen.

Når vi søker opp noe på Google ved hjelp av søkeord, så vil google filtrere ut disse søkeordene fra de ulike innleggene. Dette gjør Google for å få lavere transaksjonskostnader, men i tillegg gjøre det mer effektivt for den personen som søker på noe, slik at man får best mulig resultat. Denne filtreringen skjer via noe som kalles for «filterbobler og ekkokammer» som er personifiserte algoritmer til passet hver enkelt person ved hjelp av ulik data som ligger på nett.

hva er et ekkokammer?

Photo by Laura Smetsers on Unsplash

Et ekkokammer er informasjon som kommer ut til en type gruppe mennesker hvor, informasjonen vises om igjen. gjør at mennesker som er mest «like» kan få opp den samme informasjonen. Dette gjør at man ikke får sett andre sider og innlegg, noe som resulterer til at man kan få ulike linker og nettsider men at innholdet i innlegget er relativt likt. Litt som når man roper ut noe når man er på et fjell. Da vil man få et ekko av den samme setningen hver gang bare i ulik frekvens ( det er dette jeg ønsker å illustrere med bilde ovenfor).

Hva er det negative med ekkokammer?

Det negative med ekkokammer er at den informasjonen som blir gitt ut kan være feil eller at det er falske rykter, noe som kan resultere i at en gruppe mennesker kan få dårlige holdninger til det temaet som er gitt ut. Et eksempel på dette kan være personer som er Donald Trump supportere, som bare vil få opp positive nyheter som har med Donald Trump å gjøre, uten å se noen negative nyheter.

hva er filterbobler?

Photo by Braedon McLeod on Unsplash

Filterbobler er personifiserte algoritmer som en plattform og nettsider samler opp om deres forbrukere. Det vil si at den informasjonen man får når man søker opp noe på Google, er avgrenset og personifisert informasjon. Nettsider og søkemotorer bruker de dataene og informasjonen som de har samlet opp om deg og bruker den til å filtrere ut informasjon, slik at du sitter igjen med informasjon som er best tilpasset deg.

Hva er det negative med filterbobler?

Ved å bruke ulike sosiale medier og nettsider daglig vil inneholder bli tilpasset ved hjelp av algoritmer. Når disse sosiale mediene og nettsidene tilpasser innholdet til hver enkelt person vil man få relativt like nyhetsartikler og innlegg opp. Dette er negativt fordi man får ikke sett andre sider av samme sak, som kan føre til negative holdinger knyttet til et spesielt tema.

Filterbobler og ekkokammer i digital markedsføring

Ved å knytte filterbobler og ekkokammer i digital markedsføring kan bedrifter tilpasse sine annonser og informasjon direkte til ulike målgrupper, slik at de daglig kan få opp annonser tilpasset hver enkelt. Dette kan være en mulighet til å fremme salg hos bedriftene. Det vil også gi lavere transaksjonskostnader ettersom algoritmene allerede har tilpasset informasjonen til den enkelte, slik at man bruker mindre tid på å finne riktig informasjon eller nettside. På den andre siden kan denne personifiserte informasjonen av algoritmene gjøre at denne informasjonen og nettsidene blir for like, slik at man får den samme informasjonen om igjen. Dette kan resultere med at man ikke får andre synspunkter av saken og kan få dårlige holdninger knyttet til et tema. Et eksempel på dette kan være nyheter på sosiale medier, der man bare for positiv eller negativ informasjon til en tema.

– Stian Andersen

kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *