H&M og FNs bærekraftsmål

Hei

I denne uken har jeg startet med et nytt fag som heter sosial kommunikasjon i et bærekraftperspektiv. På bakgrunn av faget og hva vi har lært denne uken ønsker jeg å skrive om H&M og deres tiltak, som er med på å forbedre en bærekraftig produksjon, og utvikling gjennom FNs 17. bærekrafts mål.

Litt om Hennes & Mauritz

Photo by Afif Kusuma on Unsplash

Hennes & Mauritz er en verdenskjent butikkjede, med hoved fokus på klær og mote til en pris som kan være relativ akseptabelt til majoriteten av befolkningen. H&M har eksistert i 74. år, fra da Erling Persson grunnla Henne & Mauritz i 1947, Sverige. De har også utvidete deres produktportefølje fra å stort sett tilby klær, til interiør. (Jeg har lagt med en link vist du ønsker å lese mer om H&M wikipedia/Hennes&Mauritz).

FNs bærekraftmål

FNs bærekraft mål er et felles mål og arbeidsplan som mange land samarbeider sammen for å fjerne fattigdom, ulikheter og stoppe klimaendringer i verden innen 2030. FNs bærekraftmål består av 17 ulike mål og har 169 del mål. Disse målene skal være en retning som er felles for land, næringsliv og sivilsamfunnet. (Referer til dagens forelesning og av foreleser Cesilie Staude)

Eget skjermbilde av FNs bærekraftsmål hentet fra https://www.fn.no

bærekraftige tiltak av Hennes & Mauritz

H&M er som sagt en verdenskjent butikkjede med fokus på klær. De har også fokus på miljø og bærekraft, innenfor moteindustrien. Man kan se på denne linken «H&M/ bærekraft» noen av temaene som de tar opp, om produksjon av klær, forbruk og energibruk. Vi kan ta for et par eksempler som de har skrevet som er tiltak, for å forbedre miljøet gjennom bærekraft. I følge H&M er «Moteindustrien en av de mest forurensende industriene i verden, og en av de største vannforbrukerne». De skriver videre at de også ønsker å forandre måten, moten er produsert på, med tanke på naturresurser som ikke varer evig. Et annet eksempel er at H&M har laget produkter som skal være laget av resirkulert materiale, hentet fra (H&M/ bærekraftig jeans). De skriver også om hvordan forbrukere, kan forandre deres forbruk av klær, gjennom å resirkulere brukte klær som man ellers ville kastet (H&M/close the loop).

FNs bærekraftsmål som er mest relevant for Hennes & Mauritz

Dette er noen eksempler, av hva Hennes & Mauritz gjør for å forbedre klimaet og jobben mot FNs 17. bærekraftsmål. Knytter vi disse eksemplene opp mot FNs bærekraftsmål, kan vi se at de berør FNs bærekrafts mål nr 9. om industri, innovasjon og infrastruktur, bærekrafts mål nr 12. om ansvarlig forbruk og produksjon og nr 13. om å stoppe klimaendringene. Grunnen til at Hennes & Mauritz knyttes opp til disse bærekraftsmålene er fordi, H&M ønsker en å benytte mindre vannbruk gjennom produksjonen, blant annet jeans. For å ha mindre vannbruk, må deres produksjon av jeans/denim benytte andre metoder gjennom innovasjon i produksjonen. Videre har de skrevet om tiltak der de ønsker å forandre bruk og kast av klær, og heller gjenvinne, resirkuler eller doner bort produkter man ikke ønsker å bruke. Dette fører oss videre til forbedringer av tekstil produksjonen som gjør det mere klimavennlig å produsere klær men også at forbrukere kaster mindre klær som ikke er ødelagt. Det vil kunne føre til å stoppe klimaendringene i FNs bærekrafts mål nr 13.

– Stian Andersen

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *